Marokkaanse zoete broodjes (Fekkas)

Heerlijke Marokkaanse zoete broodjes die als dessert, bij de koffie, en natuurlijk bij een warme muntthee genuttigd kunnen worden. De Marokkaanse naam is Fekkas, sommigen noemen het ook wel Fakkas. De bereidingstijd is langer dan 2 uur, en de gegeven hoeveelheden zijn voor 10 tot 12 broodjes, ligt aan de grootte en het aantal gasten.

Marokkaanse zoete broodjesBenodigdheden:
- 1 kilogram meel
- 250 gram suiker
- 200 gram rozijnen
- 80 gram sesamzaadjes
- 30 gram gist
- 200 gram amandelen
- 120 gram boter
- 9 eieren
- oranjebloesem water

Voorbereiding:
De amandelen roosteren, en fijnhakken. De sesamzaadjes eveneens roosteren en apart houden. De rozijnen ongeveer een half uurtje laten wellen in lauw water.

Bereiding:
De eieren, 8 stuks, met de suiker tot een schuimige massa kloppen. De boter, die vrij zacht moet zijn nu toevoegen, en goed door kloppen. Vervolgens de rozijnen en de amandelen erbij doen, met een klein beetje oranjebloesem water. Zet het even apart.

In een andere kom het meel doen, een kuiltje maken en daarin het gist doen, wat opgelost is in een beetje lauw water. Nu het meel met het gist goed doorkneden, en beetje bij beetje het eimengsel mee kneden totdat er een egale massa ontstaat. Dit afdekken met een doek, en ongeveer twee uur laten rijzen.

Na het rijzen het deeg weer goed doorkneden. Inmiddels de oven voorverwarmen op 180 graden. De massa verdelen in bollen ter grootte van een sinaasappel, van de bollen nu broodjes vormen, ze kunnen om en nabij 20 cm lang zijn en 5 á 6 cm breed. Niet ze heel dun maken, ze moeten lekker mollig worden, dus ongeveer zo’n 3 á 4 cm dik.

Het resterende ei scheiden en de broodjes met het eigeel bestrijken, en de sesamzaadjes er over strooien voordat ze de oven in gaan.

Bakken gedurende 25 minuten, uit de oven halen en over de gehele lengte van elk broodje sneetjes maken ter dikte van 1 cm. Terug de oven in voor ongeveer 15 minuten. Laat ze heel even wat bekoelen, alhoewel goed warm zijn ze ook heel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>