Marokkaanse donuts (Sfenj)

Dit heerlijke Marokkaanse gerecht kun je vrijwel overal in Marokko kopen. Sfenj is eigenlijk niets anders dan een beignet. De Marokkaanse beignet is een krokante beignet die gefrituurd wordt zonder vulling en de vorm van de beignet lijkt op die van een donut.

In Marokko heb je op elke hoek van de straat wel een zaak die allerlei verschillende deegwaren verkoopt zoals Marokkaanse beignets, pannenkoeken, gevulde hartige en zoete broodjes, enzovoort. De sfenj is een heerlijk nagerecht dat genuttigd kan worden met een Marokkaans kopje muntthee of een bakje koffie.

Marokkaanse donuts (Sfenj)Ingrediƫnten:
- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 a 2 glazen lauw water
- poedersuiker
- zonnebloemolie
- 1 ei

Bereiding:
Los de gedroogde gist op in wat warm water. Doe vervolgens de bloem in een diepe schaal en maak een kuiltje in het midden en doe daar het opgeloste gistmengsel in.

Voeg nu het zout en het ei toe. Meng dit geheel erg goed. Het deeg moet eerst een mooie gladde bol vormen. Nu kneed je terwijl je er steeds meer water bij doet tot dat het deeg lekker zacht, elastisch en soepel aanvoelt. Je moet het eigenlijk op gevoel doen. Het deeg mag absoluut niet gaan plakken.

Dek nu de schaal af met wat plasticfolie en doe daar eventueel nog een theedoek over heen. Laat het deeg nu minimaal 2,5 tot 3 uur rijzen. Is het deeg niet goed gerezen laat het dan nog even staan. De inhoud moet minimaal twee keer zo dik zijn. Is dit wel het geval, doe dan wat zonnebloemolie in een kommetje.

Pak een groot dienblad of anders op een schoon aanrecht en smeer deze in met wat zonnebloemolie om te voorkomen dat de sfenj gaat plakken.

Vet nu je handen in met wat zonnebloemolie en maak dan mooie gelijke balletjes. Je kunt ze net zo groot maken als je zelf wilt. Laat de balletjes een minuut of 10 rusten.

Ondertussen doe je wat zonnebloemolie in een koekenpan en laat dit goed warm worden. Pak nu een balletje deeg en maak daar een gat in terwijl je het deeg een beetje rond draait in je vingers.

De sfenj moeten de vorm krijgen van een donut, er moet dus een gat in het midden komen. Je doet nu de sfenj in de olie en frituur ze aan beide kanten tot dat ze mooi goudbruin van kleur zijn.

Leg ze dan op een schaal die je hebt bedekt met wat keukenpapier. Serveer ze direct met eventueel wat poedersuiker als je daarvan houdt en een lekker kopje muntthee.

Tips:

  • Serveer de sfenj eventueel met wat honing, suiker en kaneel. Aangezien niet iedereen hier van houdt kun je dit beter er apart bij doen zodat iedereen het naar smaak kan decoreren of juist niet.
  • Verder kun je ook het deeg in plaats van met lauw water ook met lauwe melk kneden.

2 thoughts on “Marokkaanse donuts (Sfenj)

  1. Heerlijke sfenj. Via deze site leerde in hoe ik sfenj kon maken! Ik ben Belgisch en mijn man Marokkaans zijn familie woont in nl dus is het soms moeilijk om te leren uit de heerlijke Marokkaanse keuken. Dit is een van de oplossingen! :-) fijne ramadan iedereen! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>