Baghrir (Marokkaanse pannenkoeken)

Natuurlijk heten ze geen ‘Pannenkoeken’ in het Marokkaans, omdat ze op de pannenkoeken lijken worden ze zo genoemd. De echte Marokkaanse naam is Baghrir, en verschillen zowel van smaak als dikte. De Baghrir is dikker en wordt ook zonder vet gebakken.

baghrirBenodigdheden:
- 500 gram meel (of griesmeel)
- 1 zakje gist (droog)
- 1 zakje gist (vers)
- 2 gram zout
- 2 eieren
- 100 gram boter
- 100 gram honing
- water

Bereiding:
Het beslag voor de Baghrir moet rijzen. Dus het meel met het gist en zout in een kom doen en vermengen met wat lauw water, nu goed kneden totdat er een egale massa ontstaat. Het beslag is dikker als het pannenkoekbeslag en weer niet zo dik als broodbeslag. Het zit er tussen in, soepel en elastisch moet het zijn. Het beslag afdekken met een vochtige doek en op een warme plaats 20 minuten laten rijzen.

Na de rijstijd zal het beslag behoorlijk in volume zijn toegenomen en is nu klaar om gebakken te worden. In een koekenpan wordt eiwit over de bodem verdeeld, verwarmd, en daarop een flinke lepel beslag doen, goed over de bodem uit laten lopen.

De koek laten bakken voor ongeveer 2 minuten totdat er gaatjes in komen, zoals een honingraat. Let erop dat het niet te hard bakt, want de koeken moeten niet bruin worden, maar een gele bleke kleur hebben. Vervolgens de koek omkeren en nog heel even aan deze kant bakken. Voor de volgende koek wordt de koekenpan met koud water omgespoeld, en wederom met eiwit ingesmeerd. Mocht u dat niet doen, dan komen er geen gaatjes in de koek, en dat is juist wel de bedoeling.

De Baghrir worden besmeerd met honingboter, die we zelf gemaakt hebben door de boter met de honing te smelten. De koeken kunnen direct na het bakken met de boter besmeerd worden, en ook gestapeld worden. Ze plakken niet aan elkaar. Alhoewel, het lekkerst is als ze gelijk uit de pan besmeerd en gegeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>